Ambasada USA w Warszawie zaprasza uczniów, studentów i wszystkich zainteresowanych na spotkanie online „Careers of the Future: Jak innowacje w produkcji żywności pomogą ocalić planetę?” z Piotrem Grabowskim, założycielem pierwszego akceleratora branży spożywczej w Polsce – foodtech.ac. Wydarzenie odbędzie się w języku polskim na platformie Zoom 26 stycznia 2022 roku o godzinie 18.00.
Porozmawiamy o zrównoważonych formach żywienia i wyzwaniach żywieniowych, przed jakimi stoi świat w obliczu kryzysu klimatycznego. Jakie zrodzą się możliwości zawodowe w tej branży? Co będziemy uprawiać i jeść za 50 lat? Co możemy zrobić, by zmniejszyć swój ślad węglowy? Spotkanie poprowadzi Kinga Gruszecka z Polskiej Agencji Kosmicznej, pasjonatka dziedzin nauki związanych z ekologią i zrównoważonym rozwojem.
Zainteresowanych prosimy o wypełnienie formularza rejestracyjnego. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.
Piotr Grabowski, Co-Founder, FoodTech.ac
Człowiek żyjący wyzwaniami. Wraz z kolegą z SGH – Michałem Piosikiem założył pierwszy akcelerator branży spożywczej w Polsce – foodtech.ac. Wyszukują, szkolą i pomagają finansować startupy, które zmienią branżę spożywczą na bardziej przyjazną środowisku. W portfolio mają takie produkty jak roślinna alternatywa mięsa z kurczaka, mikroliście i zioła z farm wertykalnych, wegańskie jogurty na bazie fasoli czy pełnowartościowe posiłki w proszku. Wierzą, że mogą uratować ziemię przed katastrofą ekologiczną zmieniając wielki przemysł. Piotr pomaga także rozwijać HubHub – europejską sieć przestrzeni coworkingowych zlokalizowanych w Warszawie, Bratysławie, Pradze, Budapeszcie i Londynie. Ponadto w rodzinnym Białymstoku wraz ze wspólnikami prowadzi hub biznesowy Współpracownia świadczący szereg usług dla przedsiębiorców.