Konferencja „The Power of Taste. Europe at the Royal Table” | „Władza smaku. Europa przy królewskim stole”
Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy – o tym mówić będą badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies oraz praktycy zainteresowani popularyzacją kulturowego znaczenia jedzenia dawniej i dziś.
Organizatorzy
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie
Komitet naukowy
prof. dr hab. Jarosław Dumanowski
prof. dr hab. Andrzej Kuropatnicki
prof. Fabio Parasecoli
Konferencja jest organizowana w ramach projektu „A Place at the Royal Table” Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich i pod patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.
Wykłady i dyskusje w języku angielskim.
Wstęp bezpłatny. Obowiązują zapisy.
Wspierane przez iCagenda